Saturday, 30 April 2011

ATTENTION!!

aku telah berpindah. 
dari blogspot

ke wordpress.

http://awkwardnewton.wordpress.com/

tapi blog tu still dalam maintenance. 

harap maklum

Sunday, 17 April 2011

insaf






entry aku kali ni berkisar tentang aku.
so kalau tak nak baca.
tak pyh la baca.

aku dah insaf.
tak mau la komen2 orang.
ckp pasal ini, pasal itu.
sumpah langgar adab yang aku belajar.
aku nak tulis benda-benda yang berhikmah je.

dan ada la jugak yg beilmiah sikit
ok la. itu saja nak tulis.

p/s:aku pon tak tau apa tujuan sebenar aku tulis blog..




Saturday, 16 April 2011

kenapa selalu mencarut?

pada suatu hari . selepas exam ctis, selepas melantak kat seksyen 2. selepas berjalan kaki sejauh berkilo-kilo meter dari seksyen 2 ke seksyen 6. (nak jimat rm1 punya pasal). bak kata sol,kita dah consume bnyk sgt gula. bagi bakar sikit.hahaha. ok. aku dapat jugak ah kerevelannnya..hah


ok. aku balik bilik. bukak facebook(hah mmg hobi aku la ni). ternampak plak ade orang update status fb, "sayabodohsayabodohsayabodohsayabodohsayabodohsayabodohsayabodoh" (saya tak nak mention siapa yang update.. tapi kan, aku macam biasa. saja2 komen. eh."kalau 40 kali orang ckp bodoh, kang bodoh betul2 plak" pastuu..pastu kan.pastu kannnnn..dia pn komen balik... "ak kena hack la *&%$^#$#%. and ade panjang lagi mencarutnye" aduh..aku tulis baik. dia komen cam..erh. tape. bagi kau mungkin prkara biasa. aku pon lepak jela.standard ah kawan2..tapi kan.. 


sampai bila nak mencarut? kenapa suka mencarut eh. 
bila fikir balik. *sambil dengar lagu taubat maksiat,wali band*... kita ni bila-bila boleh mati tau. malaikat maut lawat kita 70 kali tiap hari. nak check ajal kita dah smpai ke belum?....and kita dah prepare ke belum? 


pernah tak fikir apa yang korang akan lafazkan kalimah terakhir korang?


"ek eleh, aku agama dapat A+ la bro, nanti aku ucap la"
"lek la dik, kita enjoy"


enjoy pon enjoy jugakk...
tapi nak tau tak...




kalimah terakhir ialah involuntary action..
korang tahu tak involuntary action tuh ape> meh sini aku terangkan. contoh kalau korang tengah jalan kaki nak g beli nasi lemak jangkang kat pasar seksyen 6 tuh.. tengah jalan-jalan sambil earphone terlekat kat telinga, tiba-tiba! kaki tersepak batu sebesar penumbuk yang kat tengah jalan. secara automatik ...automatiknya. terkeluar ayat common yg kita selalu dengar... contoh> apocot! mak kau! adoi! ahhhhh!. bab*! bod**! dan macam2 lagi ayat kamus orang melayu .


inilah petanda apa yang kita mungkin akan sebut untuk kalimah terakhir.


apa yang terkeluar ialah ayat yang kita sibuk lafazakan dengan lidah kita. dan akhirnya ayat itu masuk kedalam hati kita. secure safely. 


amik contoh la, kalau setiap hari kita sebut perkataan bab* tuh 10 kali, 10 hari=100kali. 100 hari= 1000 kali. then lama ayat bab* tuh dah melekat dalam hati.
kalau dalam hati ade bab*. then time malaikat maut tarik nyawa kau secara mengejut. secara automatik perkataan "bab*" tuh akan flow out from hati kau. dan terpacul keluar dari mulut bak theory explosion dalam buku physic.."bab*" ishhhh.sedih kot kalau nak mati pon mencarut gakk...


ish ish. sedih kan... lagi sedih kalau orang yang kita sayang , time mati pon camtuh gak. 


alangkah bagusnya kalau time nyawa ditarik, kita sebut!. "Ya Allah" "SubhanAllah!" .gua cakap, konfirm orang keliling kita time tuh mesti bulu meremang satu badan.. subhanAllah.




JADI pengajarannya. cuba try tukar sikit percakapan kita sikit. tak yah dah mencarut2 ni. nanti kang korang sendiri yang rugi. please la weh. apa la kau dapat dengan mencarut tuh? ko rasa macho ke mencarut-carut? tolong la. lagi macho kalau sebut nama Allah. please eh :)


hidup kat dunia ni tak lama pon.. hidup kat syurga tu lagi seronok. ade bidadari lagi. ade makanan macam2. korang makan. tak yah buang air. sisa2 tu akan kuar dari liang roma yang wangi seperti kasturi. dan banyak lagi benda-benda best yang bnyk sgt...




kita ubah sikit. effect dia banyak tau. ok. itu sahaja. penat kot tulis panjang2 macam ni. 


semoga kita digolongkan dalam golongan yang tidak rugi. 
Assalamualaikum.